Οι χρήσεις και οι κίνδυνοι του Crestor

Οι χρήσεις και οι κίνδυνοι του Crestor

crestor, ή rosuvastatin, ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστή ως στατίνες. Οι στατίνες μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα.

Εάν υπάρχει πάρα πολύ χοληστερόλη, μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής παθήσεων.

Άλλες στατίνες περιλαμβάνουν ατορβαστατίνη, ή λιποστάτη, και σιμβαστατίνη ή Zocor.

Πώς μειώνει τη χοληστερόλη;

Το Crestor είναι μια στατίνη. Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Μπορεί:

 • να μειώσει τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή “κακή” χοληστερόλη
 • αύξηση της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), ή “καλή” χοληστερόλη
 • Κάτω τριγλυκερίδια στο αίμα

LDL μεταφέρει χοληστερόλη από το ήπαρ στα κύτταρα.

Εάν μεταφέρει περισσότερη χοληστερόλη από ό, τι τα κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν, η υπερβολική χοληστερόλη θα συσσωρευτεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο αρτηριακής νόσου. Μέχρι το 70 % της χοληστερόλης στο ανθρώπινο αίμα είναι LDL, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλει μεταξύ των ατόμων.

HDL έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στην LDL. Παίρνει χοληστερόλη μακριά από τα κύτταρα και την επιστρέφει στο ήπαρ.

Η χοληστερόλη είτε διασπώνται στο ήπαρ είτε εκδιώχθηκε από το σώμα ως απόβλητα. Με αυτόν τον τρόπο, η HDL προστατεύει το σώμα από αρτηριακή ασθένεια.

Το Crestor μειώνει τα επίπεδα LDL στο αίμα και αυξάνει τα επίπεδα HDL. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθά στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και στηθάγχη.

Όπως και άλλες στατίνες, εμποδίζει την παραγωγή LDL καταστέλλοντας την αναγωγάση HMG-COA. Η αναγωγάση είναι ένα ένζυμο στο ήπαρ που παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή χοληστερόλης. Οι στατίνες ονομάζονται επίσης αναστολείς αναγωγάσης HMG-COA.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) σημειώνει ότι μια δόση 10 χιλιοστών του Crestor μπορεί να μειώσει την παραγωγή LDL κατά 44 % σε παιδιά και εφήβους.

Τα τριγλυκερίδια

είναι χημικά που αποτελούνται από τρία μόρια λιπαρών οξέων σε συνδυασμό με ένα μόριο της γλυκερόλης αλκοόλης. Είναι οι κύριες μορφές λίπους που αποθηκεύονται στο ανθρώπινο σώμα.

Τα τριγλυκερίδια υπάρχουν στο πλάσμα του αίματος. Μαζί με τη χοληστερόλη, σχηματίζουν τα λίπη του αίματος ή τα λιπίδια πλάσματος.

Όταν το σώμα χρειάζεται ενέργεια και δεν υπάρχει φαγητό ως πηγή ενέργειας, απελευθερώνονται ορμόνες. Αυτές οι ορμόνες απελευθερώνουν τριγλυκερίδια από λιπώδη κύτταρα, που χρησιμοποιούνται ως ενέργεια.

Εάν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων είναι πολύ υψηλά, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης ή σκλήρυνσης των αρτηριών και φλεγμονή του παγκρέατος.

Το Crestor μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης όταν λαμβάνεται μαζί με μια ειδική διατροφή και άσκηση.

Μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι ο Crestor μείωσε τον κίνδυνο αγγειακών συμβάντων κατά

Ωστόσο, μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2012 πρότεινε ότι το όφελος μπορεί να είναι 20 %.

χρησιμοποιεί

Η κύρια ιατρική χρήση του Crestor είναι για τη θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας. Η δυσλιπιδαιμία είναι μια διαταραχή μεταβολισμού λιποπρωτεϊνών που έχει ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων και LDL και χαμηλά επίπεδα HDL στο αίμα.

Το FDA συνιστά να το συνταγογραφήσει μόνο εάν δεν έχουν λειτουργήσει άλλα μέτρα, όπως η απώλεια βάρους, η αλλαγή της διατροφής και η άσκηση.

Άλλες χρήσεις

Εκτός από τη δυσλιπιδαιμία, το Crestor έχει εγκριθεί στις Η.Π.Α. για τη θεραπεία:

 • Υπερχοληστερολαιμία ή υψηλή ολική χοληστερόλη
 • Υπερτραλλυκεριταιμία ή υψηλά τριγλυκερίδια

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών συμβάντων, συμπεριλαμβανομένων:

 • Συγγενείς καρδιακές παθήσεις
 • Διαταραχές του περιφερικού αγγειακού συστήματος
 • Αρτηριοσκλήρωση
 • Ασθένεια της καρδιακής βαλβίδας
 • Ορθοστατική υπόταση
 • καρδιακή ανεπάρκεια
 • Ασθένειες της αορτής και των κλαδιών της
 • στεφανιαία νόσο.

Το Crestor εγκρίθηκε για πρώτη φορά στις Η.Π.Α. τον Αύγουστο του 2003 και μέχρι το 2004 εγκρίθηκε σε 154 χώρες και διατέθηκε στο εμπόριο σε 56.

Πώς λαμβάνεται το Crestor;

Το Crestor μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ενήλικες για τον έλεγχο της χοληστερόλης και από παιδιά ηλικίας 8 έως 17 ετών που έχουν κληρονομική κατάσταση που οδηγεί σε υψηλή LDL.

Το Crestor έρχεται σε μορφή tablet. Οι κατασκευαστές συμβουλεύουν να το παίρνουν μία φορά την ημέρα από το στόμα, με ή χωρίς φαγητό.

Εάν ένας ασθενής χάνει μια δόση, θα πρέπει να το πάρει το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν πρέπει να παίρνουν δύο δισκία εντός 12ωρης περιόδου.

Τα δισκία είναι 5 χιλιοστόγραμμα (mg), 10 mg, 20 mg. Ένας ασθενής κανονικά θα ξεκινήσει με δόση 10 mg έως 20 mg την ημέρα.

ανεπιθύμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις

Όπως και με τα περισσότερα φάρμακα, μερικοί άνθρωποι θα έχουν μια δυσμενή αντίδραση στο crestor.

Μια μελέτη έδειξε ότι το 1,4 % των ασθενών σταμάτησε να το χρησιμοποιούν λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών.

Περισσότερο από το 2 τοις εκατό των ασθενών που βιώνουν:

 • μυαλγία, ή μυϊκός πόνος
 • κοιλιακός πόνος
 • ναυτία
 • Αδυναμία ή έλλειψη ενέργειας

Οι άνθρωποι που δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το crestor περιλαμβάνουν:

 • > Ασθενείς με ηπατική νόσο
 • Έγκυρες ή θηλάζουσες μητέρες

κίνδυνος για το έμβρυο ή το βρέφος.

Οι ακόλουθοι άνθρωποι θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι γιατροί τους γνωρίζουν πριν συνταγογραφηθούν Crestor:

 • ασθενείς με νεφρική ή ηπατική νόσο
 • άτομα με διαβήτη
 • ασθενείς με διαταραχή θυρεοειδούς
 • Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα από δύο αλκοολούχα ποτά κάθε μέρα
 • Ανεξάπητη αδυναμία, μυϊκός πόνος ή κόπωση
 • Απώλεια της όρεξης
 • Άνω κοιλιακό πόνο
 • ul>

  Όλα αυτά είναι σημεία και συμπτώματα σπάνιων αλλά δυνητικά σοβαρών παρενεργειών.

  Οι ασθενείς που λαμβάνουν το CRESTOR έχουν πολύ μικρό κίνδυνο ανάπτυξης ραβδομυόλυσης. Αυτό περιλαμβάνει μια διάσπαση των σκελετικών μυών που απελευθερώνουν ορισμένες πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένης της μυοσφαιρίνης στην κυκλοφορία του αίματος.

  Η μυοσφαιρίνη μπορεί να βλάψει τους νεφρούς και να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια.

  Όποιος μπορεί να αναπτύξει ραβδομυόλυση θα πρέπει να σταματήσει να παίρνει αμέσως το Crestor.

  Πιθανές αλληλεπιδράσεις

  Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και την πιθανότητα βλάβης του ήπατος, οπότε πρέπει να αποφεύγεται όταν χρησιμοποιείται το crestor.

  Οι στατίνες θα είναι λιγότερο αποτελεσματικές εάν ο ασθενής δεν ακολουθήσει ένα σχέδιο διατροφής μείωσης της χοληστερόλης. Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα που είναι υψηλά σε χοληστερόλη και λίπος.

  Άλλα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ιατρικών προβλημάτων και επιπλοκών εάν ληφθούν μαζί με το Crestor.

  Παραδείγματα περιλαμβάνουν κυκλοσπορίνη, gemfibrozil, φάρμακα που περιέχουν νιασίνη, fenoribrate και μερικά φάρμακα HIV. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν αταζαναβίρη, ριτοναβίρη, Λοπιναβίρη ή Ριτοναβίρη και Σακεναβίρ.

  είναι μια καλή ιδέα;

  Οι στατίνες είναι ένα από τα φάρμακα που οι γιατροί δυσκολεύονται να πείσουν τους ασθενείς να τηρήσουν.

  Οι ασθενείς συχνά σταματούν να τους παίρνουν λόγω κακής δημοσιότητας. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι στατίνες δεν είναι τόσο χρήσιμες όσο οι συνηθισμένες, για παράδειγμα, μειώνοντας τον κίνδυνο θρομβολυτικών συμβάντων.

  Ωστόσο, οι ιατρικοί επαγγελματίες ανησυχούν ότι με τη μη χρήση στατίνων, οι ασθενείς θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

  Το FDA δήλωσε το 2009 ότι οι κίνδυνοι του crestor είναι συγκρίσιμοι με τον κίνδυνο χρήσης άλλων στατίνων. Οι στατίνες έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο μυοπάθειας και ραβδομυόλυσης και, σπάνια, προβλήματα του ήπατος.

  Τα οφέλη είναι επίσης παρόμοια με αυτά που προσφέρονται από άλλες στατίνες. Ο FDA σημειώνει ότι η ισορροπία μεταξύ των κινδύνων και των παροχών είναι αποδεκτή.

  Για καλύτερα αποτελέσματα, οι ασθενείς που χρησιμοποιούν στατίνες θα πρέπει επίσης να ακολουθούν μια δίαιτα που είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη και θα πρέπει να έχουν τακτική σωματική άσκηση.

  • Φαρμακευτική/Φαρμακιστής
  • Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.